Jag har blivit ombedd att berätta mer om Zen och coaching. Och det vill jag gärna göra. Det kommer också en tanke om att jag vill göra det på ett bra sätt, ett enkelt sätt, ett sätt som inte känns abstrakt. Känner att det kommer lite prestation i det. Och det känns ganska okej…

Den del av Zen-coaching som känns både enklast och starkast för mig att landa i det som är sant just nu. Vad det än är. Oavsett om det är smärta, glädje, ilska eller lust. Detta kan man kalla för många olika saker. Endel kallar det för att ‘komma hem till sig själva’. För mig handlar det om är att checka av vart jag befinner mig. Just nu.

Den mest fundamentala övningen inom Zen-coaching är “Vad händer nu?” Jag ska försöka förklara den i ord här. Testa gärna med en vän eller med dig själv.

Steg 1
‘Vad händer nu’ är ett sätt att i all enkelhet notera fysiska förnimmelser, känslor, tankar. Att bara uppmärksamma vad som händer just nu. Enkelt. Nyfiket. Bara notera. Det kan vara så enkelt som “Jag känner mig rastlös”.

Steg 2
Nästa del man kan utforska, efter detta är: Kan jag acceptera att det är som det är, just nu? Eller i andra ord: kan jag säga ja till denna erfarenhet? Kan jag låta detta vara som det är, utan att göra något med det, utan att analysera och kommentera det, utan att hålla fast vid det eller skjuta bort det? Kan jag tillåta mig att fullt uppleva det som händer just nu?

Om svaret är nej, kan jag kolla om jag kan tillåta, inkludera och fullt uppleva detta motstånd, detta nej till det som händer just nu. Ett nej är lika bra svar som ja. Vi kontrollerar helt enkelt bara vad som är sant, utan att försöka leva upp till några ideal. Vi checkar av sanningen i ögonblicket, utan att försöka skapa några speciella resultat eller tillstånd.

Stressen i en situation kanske inte existerar i själva situationen, utan i att vi inte kan acceptera vad som är just nu. Att vi driver en kamp mot det som är just nu. Ett nej kan orsaka lidande, ett ja kan ge frid.

Steg 3
Gå tillbaka till steg 1.