1. Var passionerat nyfiken på saker och ting – utan begränsning, tyck om att ställa frågor och undersöka i detalj hur saker går till, blir till, gilla att läsa, göra din research och lära dig nya saker inom branscher du kanske egentligen inte är superintresserad av. Det gäller att hitta det intressanta i varje projekt.

2. Gilla att bläddra i tidningar, kolla på reklam, titta på youtube, läsa branschtidningar – vad händer i reklambranschen, www.resume.se är en bra källa, här utnämns månadens kampanj i TV, radio, print, DR, etcetera. Häng med. Vad händer. Vad är inne. Vad gör de stora byråerna, vilka jobbar med vad?

3. Var beredd på att jobba i en bransch som är snabbrörlig, stressig, ombytlig, krävande, ibland ytlig och samtidigt jädrigt kreativ och kul.

4. Skaffa en bra relevant utbildning, Berghs eller Forsbergs är välansedda i Sverige, men det finns andra också. Kolla vad de erbjuder, vad du får. Och vad det kostar.

5. Var bra på att tänka kommunikation i kombination med BILD; foto, grafik – vad gör typsnittet för din kommunikation – HUR levereras dina ord. Idéarbete är lika mycket bildidé som ordidé. Kanske är det bra att försöka hitta en praktikplats där du kan jobba ihop med en AD, era roller går totalt i varandra – ibland är det du som Copy som löser bildidén och ADn som löser orden.

6. Var ödmjuk och flexibel om du vill in på en byrå. Du kommer att få bevisa att du kan. Om du vill få in en fot, var beredd att jobba med lite andra saker än bara vara Copy, kanske kan du projektleda? Kan du något annat? En bred profil är intressant på en liten byrå, till exempel. Bjud till. Och bevisa.

7. Att vara Copy är ett förträffligt sätt att öva sig på att ta kritik, och att ta till sig kritik. Var beredd på att många av dina idéer och ord kommer att dissas eller skrivas om. Det kan bero på kunden, på att det inte finns tillräckligt med utrymme på en trycksak… Det gäller att inte tappa sugen. Tänk på att ju fler hjärnor som tycker till, desto bättre kan din grundidé bli. Öva på att inte ta det som personlig kritik genom att låta andra läsa dina texter och komma med feedback – och kom ihåg – de kommer med feedback på ORDEN du skrivit i sitt sammanhang. Inte på DIG. Du kan släppa orden när du skrivit dem. De är inte du.

8. Genuint skrivna texter är bättre. Så är det bara. Även om det handlar om tre rader. Ska du skriva en text om choklad? Ät choklad samtidigt. Ska du skriva texter till mjölkpaket? Besök gården. Om du kan lukta på, smaka på, ta på, stå mitt i det du ska skriva om märks det. Det blir autentiskt. Fejkat är aldrig lika bra.

9. Lär känna din målgrupp! Ska erbjudandet/produkten du skriver om nå ut till killar, 14-16 år? Se till att du sätter dig in i deras situation. Bli en av dem. Hur lever de? Vad tittar de på när de kollar TV, vad äter de, vad har de på sig, vad är inne, vad är ute, vad finns det för olika subgrupper i målgruppen, vad har de för humor? (Här är youtube till stoor hjälp – och fråga fråga fråga personer ur målgruppen).

10. Ha humor. Kul/Smart reklam vinner alltid. Fôlk vill bli roade. Skrattar man så kommer man enklare ihåg.

Och – så hjälper det såklart att kunna stava också. 🙂