Alla de här turerna kring Greklands varande eller icke varande i euro-zonen ger mig lite nostalgidimma. För tio år sedan tog jag mitt pick och pack och utvandrade till maktens korridorer (läs de grå betonghusens Mecka) i Bryssel för att jobba med översättning. Det var när 2001 blev 2002 och det var en spännande tid; de nationella valutorna skulle upphöra och euron infördes. Det vibrerade i Brysselluften. De nya mynten började poppa upp i kassorna, och alla vred och vände på sin växel mer än någonsin. Man visste aldrig vad man skulle få; en holländsk, en fransk eller kanske en spansk. I den multinationella kitteln var allt möjligt, utom möjligtvis de från San Marino. De såldes bara på myntaffären.
Vissa var pampiga och svulstiga (de tyska med Brandenburger Tor), vissa var otippade och söta (de irländska med lyror), vissa var trökiga (alla de med kungar på).
Man hörde folk bli exalterade i lunchkön, inte över maten, men vid kassan:
“Åh – kolla, en finsk, det har jag inte sett förut!”
“Jag då, en italiensk!”
Men de snyggaste, det var ju de grekiska såklart. Humanisten i mig spann som en katt när den grekiska mytologin slog de andra euromynten på fingrarna. På den grekiska euron rider Europa en vild erotisk ritt på tjuren. Såklart.
Det kunde ingen annan stoltsera med. Europa, som gett namn åt hela världsdelen.
Men nu då? Ska inte Europa vara med och leka längre?
Har Europa tröttnat på tjuren?
Eller har hon blivit avkastad?

Och ja – det är jag på bilden.