Jag kan bli mycket fascinerad av “sanningar” – gamla som nya. Alltså saker som vi tar för sanning i den tid vi lever. Ibland kan det vara helt dumma saker (som att kvinnor inte har någon sexualdrift eller kan känna sexuell njutning) ibland kan det vara stora saker som såklart var svårare att ha koll på i just den tiden (som att jorden är platt). Hur som helst; det som jag just idag fascineras över, blir arg på och samtidigt skrattar lite åt, är alla dessa kvinnor (oftast ingifta drottningar) som fick ta så jädra mycket skit för att de inte lyckades föda en son. För självfallet var sanningen då det begav sig att det var kvinnans fel att det inte var en snorrunge som kom ut ur henne. Att hon inte lyckades få fram en lämplig (läs manlig) arvtagare.
Och så till dagens “sanning”: Pappan bestämmer könet på barnet, eftersom mamman bara kan ge X-kromosomer. Kombinationen XY-kromosomer blir en pojke, XX så blir det en flicka. PAPPAN bestämmer könet på barnet.
Så det var aldrig den där stackars drottningens “fel” att det inte blev en pöjk.
Är det inte lite tragikomiskt, så säg?

(Bilden lånad härifrån)